Sunday, August 28, 2005

My grandma's chocolate cake / gateau au chocolat de ma grand-mere

Ingredients:
200g bitter sweet baking chocolate
100 g butter
100 g margarine (or another 100 g of butter instead)
140 g granulated sugar
6 small soup spoons of all purpose flour
4 eggs

First melt the chocolate with a little bit of water in a casserole over low heat, until totally melted.
Add the butter, chopped in small pieces.
When this mixture is uniform, add the flour and mix with a whisk.
Then stop the heat, and add the 4 egg yolk while mixing quickly.
In another bowl, beat the egg whites until firm, and slowly add them to the first chocolate mixture.
Place in an oiled cake pan, and cook at 180˚ C for about 20 minutes. Check with a knife from time to time, if knife comes out dry, it’s ready!
Serve with ice cream, fresh fruit…
Bon appétit



Ingrédients:
200 g de chocolat noir dessert
100 g de beurre
100 g de margarine (ou 100 g de beurre)
140 g de sucre en poudre
6 cuillères à soupe rases de farine
4 œufs

Dans une casserole, faites fondre le chocolat avec un peu d’eau sur feu doux.
Quand le chocolat est lisse, ajoutez le beurre, coupé en petits morceaux. Une fois le mélange homogène, ajoutez les cuillères à soupe rase de farine, en battant avec un fouet. Coupez le feu. Ajoutez ensuite les jaunes d’oeufs rapidement, pour ne pas les cuire.
Puis toujours hors feu, ajoutez les blancs, préalablement battus en neige ferme.

Versez le tout dans un moule à gâteau huilé et fariné, et enfournez pour 20 minutes à 180˚ C. Vérifiez la cuisson à l’aide de la pointe d’un couteau, si la lame ressort sèche, c’est cuit. Servir avec de la glace, des fruits frais, de la crème anglaise, etc…Bon appétit.

1 Comments:

Blogger Juliette said...

oh my god ! no more excuse guys !
this is a completely fabulous cake, bring it to your friend's places, they'll be fond of you ;-)

12:35 PM  

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