Wednesday, June 22, 2005

Morroccan carrot salad /la salade de carrottes marocaine

The Moroccan carrot salad

A bunch of young carrots
2 garlic cloves
some wine vinegar
a teaspoon of ground cumin

Peel, wash and slice the young carrots. Cook them in a pot of boiling water, in which you added soup spoon of vinegar. Cook until carrots are tender. Drain them, and let them cool down. Once they are cooler, place them in a serving bowl, add 2 spoons of vinegar, the 2 garlic cloves chopped, salt, pepper, and the ground cumin. Mix it all, and let it rest in the fridge for an hour or more... Change the seasoning to taste. It’s ready...




La salade de carottes marocaine


1 botte de jeunes carottes
2 gousses d'ail
Du vinaigre de vin
Une cuillère a café (ou plus selon les goûts) de cumin en poudre

Peler, laver, et couper en rondelles les carottes. Les faire cuire entre 15 et 30 minutes a l'eau bouillante vinaigrée. (1 cuillère a soupe de vinaigre pour 1 litre d'eau)
Egoutter les carottes, les refroidir a l'eau froide, et mélanger ensuite avec les gousses d'ail hachées, le cumin, sel, poivre, et une cuillère a soupe de vinaigre.
Modifier l'assaisonnement selon votre goût..
C'est déjà prêt, mais c'est encore meilleur le lendemain!

Tuesday, June 21, 2005

Coming up on Emilieskitchen / A venir sur Emilieskitchen

Hello everybody,

Just for you to start thinking and dreaming about it, here are the few recipes and ideas I have in mind :
- a refreshing and spicy morrocan carrot salad
- an aspargus mousse with mascarpone capuccino
- a pear and almond pie
- a lemon pie,...and many more!

I will also be trying to organize some friendly and not so formal cooking classes....
And might also review some restaurants, in Paris, and Toronto..

See you very soon..

Bonjour a tous,

Afin que vous puissiez commencer a vous lecher les babines, voici les quelques recettes et autres idees a venir sur mon blog..
- une salade marocaine de carrottes, rafraichissante et picee
- une mousse d'asperges et son capuccino de mascarpone aux herbes
- une tarte poire - amandes (la fameuse Bourdaloue, pour les connaisseurs)
- une tarte aux citrons, et bien d'autres encore....

Je vais aussi mettre au point des petits cours de cuisine, sympathiques et peu formels des que possible...
Et pourquoi pas, vous donnez mon avis sur quelques restaurants a Paris et Toronto!

A tres bientot, donc...

Parisian Restaurant review / Un resto a Paris

There is this one retsurant in Paris, that I really miss being in Toronto...."Le Pre Verre"
I think it had really become my favourite..The food is highly creative, and always of great quality, but the best thing about this place, besides its great location, in the famous "Quartier Latin", is their lunch prix fixe menu..

For 12 Euros, you will get either a starter and a main or a dessert and a main, with a glass of wine, and a coffee...A real great deal in Paris at the moment!
They have a really creative cuisine, and make basic ingredients really delicious! Even if you don't like cawliflower, or chick peas, you are going to love them once you try their soups....

They are located at 8 rue Thenard, not far from Maubert Mutualite subway station, and steps away from the famous Sorbonne University.
You may call them at 01 43 54 59 47 and book even for lunch!

Enjoy your lunch...


"Le Pre Verre" est vraiment le restaurant que je regrette depuis que je me suis installee a Toronto. Leur cuisine creative a partir d'ingredients simples et d'epices est vraiment a tomber...
Mais le meiux est sans aucune doute l'excellent rapport qualite prix de leur menu du midi ( ca marche meme le samedi!)
Pour 12 Euros, vous aurez une entree et un plat ou un plat et un dessert, un verre de vin et un cafe..
Alors n'hesitez plus, et goutez a tout, meme si a priori on n'aime pas trop le choux fleur, la soupe est vraiment bonne, pareil pour les pois chiches..(promis j'ai essaye..)

Le resto en question se trouve 8 rue Thenard, dans le 5eme,pas loin de la Sorbonne ni du metro Maubert Mutualite..Leur telephone : 01 43 54 59 47, pour le prix on peut meme reserver!


Bon appetit a tous..